Czekolada to produkt znany na całym świecie. Zyskał miano słodkiej przekąski, która występuje pod wieloma postaciami. Na sklepowych półkach nie brakuje różnych rodzajów czekolad zaczynając od tych mlecznych, po gorzkie czy nadziewane. Niektórzy traktują ją jako słodki narkotyk, ponieważ można uzależnić się od jej smak. Nie ma jednak powodu, żeby traktować czekoladę tak samo, jak inne niż zdrowe słodycze, a zwłaszcza gorzką czekoladę. W jaki sposób powstaje czekolada? Czy naprawdę jest niezdrowa? Jakie związki zawiera czekolada? Odpowiadamy!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/czekolada-zdrowsza-niz-myslisz/
Czekolada – w jaki sposób powstaje?
Czekolada wytwarzana jest z ziaren kakaowca, które podawane są krótkie i fermentacji, po czym są suszone i prażone. Następnie pozbawia się je nasion łuski, a w następnej kolejności kruszy się je, aż do uzyskania miazgi kakaowej. Tak powstaje miazgi podłączeniu powstaje masło kakaowe.
Żeby otrzymać czekoladę gorzką, należy wymieszać miazgę kakaową i masło kakaowe z niewielką ilością cukru. Następnie czekolada mieszana jest, emulgowania i podgrzewana, a następnie ochładzana, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Kiedy czekolada ma być wyprodukowana w postaci mlecznej, wówczas do miazgi kakaowej dodawane jest mleko, a w przypadku czekolady smakowych odpowiednie dodatki.
Czekolada – która jest najzdrowsza?
Tak jak mówiliśmy wcześniej, na sklepowych półkach aż roi się od różnych rodzajów czekolady. Różnią się one nie tylko smakiem, ale również kalorycznością i rodzajem użytych w mniejszym lub większym stopniu dodatków. Średnio na Jedną tabliczkę czekolady przypada od 530 do 580 kcal.
Podstawowymi rodzajami czekolady są:
Czekolada gorzka – zawiera co najmniej 75% miast kakaowej, a także niewielką ilość cukru
Czekolada deserowa – zawiera od 30 do 70% miazgi kakaowej
Czekolada mleczna – zawiera miazgę kakaową nieprzekraczającą 50%, dodatkowo zawiera mleko
Czekolada z nadzieniem oraz czekolada z różnymi dodatkami – zawiera nadzienie o różnych smakach, a także dodatki takie jak na przykład orzechy, wiórki kokosowe itd.
Czekolada biała – najbardziej kaloryczna i najmniej zdrowa opcja czekolady bez dodatków, która całkowicie pozbawiona jest proszku kakaowego, a zatem nie posiada cennych właściwości odżywczych
Patrząc na te zestawienie najlepszym wyborem okaże się czekolada gorzka, ponieważ wyróżnia się największą zawartością kakao, a najniższą cukru. Nawet na restrykcyjnej diecie odchudzającej można pokusić się o tworzycie jednej czy dwóch kostek czekolady.
Najzdrowsze związki, które zawiera czekolada
Mało kto wie, ale czekolada posiada w sobie mnóstwo związków niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na pierwszy plan wysuwa się tryptofan, czyli związek niezbędny w procesie syntezy serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Co więcej czekolada stanowi bogate źródło innych związków bezpośrednio wpływających na nasz nastrój – na przykład fenyloetyloamię o działaniu przeciwdepresyjny. Czekolada stanowi też dobre źródło magnezu, który wspomaga pracę mózgu i zwiększa wytrzymałość organizmu na stres.
Za doskonałą kondycję ruchowo naczyniową odpowiadają również związki w czekoladzie taki jak bioflawonoidy. Antyoksydanty, które redukują ryzyko rozwoju miażdżycy, zawał serca, a także choroby wieńcowej. Co więcej spożywanie czekolady (gorzkiej) oczywiście w umiarkowanych ilościach może przyczynić się do normalizacji poziomu lipidów we krwi, a to wszystko za sprawą składnika jakim jest fitosterol.
Zobacz też: http://www.inspeerio.pl/mleko-kokosowe-czym-dobra-alternatywa-dla-mleka-krowiego/