Stewia jest to roślina o słodkich liściach, dodatkowo jest bezpiecznym zamiennikiem cukru i ma korzystne działanie przy nadciśnieniu i cukrzycy. Słodzik stewia jest w pełni naturalny, ma zero kalorii, jest nawet 250-450 razy słodszy od cukru spożywczego, rozpuszcza się w wodzie i alkoholach, może być stosowany do pieczenia i gotowania oraz nadaje się do słodzenia kwaśnych potraw.
Dodatkowo nie ulega fermentacji, może być długo przechowywany i nie powoduje próchnicy. Nie podnosi naszego poziomu cukru we krwi, wiec może być używany przez diabetyków i osoby chore na fenyloketonurię. Stevia może być uprawiana samodzielnie: przez cały rok w domu lub latem w ogrodzie. W sklepach można kupić suszone liście stewii a także wyciąg w proszku, płynie lub tabletkach. Zaledwie jedna łyżeczka sproszkowanych liści odpowiada więc szklance tradycyjnego cukru, a kilkoma kroplami ekstraktu stewii osłodzimy cały dzbanek herbaty.
Różne związki chemiczne
Stevia posiada wiele witamin i mikroelementów, dodatkowo posiada bardzo duże zastosowanie:
- Liście stewii bogate są w mikroelementy – żelazo, magnez, potas i wapń.
- Roślina ta dostarcza również witamin z grupy B, witaminę C i beta – karoten.
- Poleca się ją szczególnie w walce z chorobami serca, układu krążenia, bólami żołądka, czy nadkwasotą.
- Wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając tym samym ryzyko występowania chorób.
- Wykazuje silne właściwości antybakteryjne, dlatego może być stosowana w przypadku zapalenia jamy ustnej, bólach gardła, leczeniu oparzeń czy ciężko gojących się ran.
- Nie powoduje powstawania próchnicy, nie jest kaloryczna, ma zerowy indeks glikemiczny.
- Polecana jest szczególnie osobom zmagającym się z cukrzycą.
- Znana jest również z właściwości poprawiających ogólne samopoczucie psychiczne i fizyczne.
- Dezynfekujące i bakteriobójcze właściwości stewii wykorzystywane są do produkcji pasty do zębów.
- Ze względu na działania regulacyjne na trzustkę, stewia także pomaga utrzymać prawidłowe trawienie i apetyt.
- Stewię może uprawiać w doniczce – jesienią liście stewii stają się słodsze, więc zbiór najlepiej przeprowadzić możliwie późno
Smak stewii
Stewia to roślina pochodząca z Paragwaju. Każdy kto choć raz jej spróbował wie, że jest ona niezwykle słodka. Ocenia się, że jest 300 razy słodsza od cukru. Stosowana jest jako naturalny słodzik lub wzmacniacz smaku. Posiada zalety stosowania w kuchni:
- bardzo dobra rozpuszczalność w wodzie
- odporność na wysoką temperaturę (do 200st C)
- możliwość długiego przechowywania
- ok 200 razy bardziej słodka niż cukier stołowy