Odchudzanie w dzisiejszych czasach to nijako moda, w poprzednich latach ludzie nie musieli się odchudzać ze względu na to, że spożywali posiłki nieprzetworzone, warzywa bez GMO wyhodowane często w swoich ogródkach, działkach, mięso kupowali u rolników z wioski lub hodowali swoje. Na przestrzeni lat, kiedy zaczęliśmy się przeprowadzać do wielkich aglomeracji miejskich nie mamy czasu na hodowanie, pielęgnowanie roślin, ziół, warzyw czy owoców. Liczy się dla nas praca i zakupy w supermarketach gdzie warzywa i owoce są często produkowane na GMO, chodzić nie jest to nigdzie napisane widać, że warzywa są coraz większe, modyfikowane a ich prawdziwy wygląd i masa nie są już atrakcyjne dla potencjalnego klienta. Niestety to jest powód nadwagi czy otyłości u ludzi i dlatego ponownie uciekamy i szukamy tych warzyw i owoców nienaszpikowanymi wspomagaczami wzrostu. Zwierząt hodowanych nie na dużą skalę, lecz dla minimalnego uboju i spożycia a co za tym idzie duża cena. Ekologiczne uprawy są drogie i potrzebują większej ilości dbania o produkty. Superfood to żywność pochodzenia naturalnego ekologicznego.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opracowała piramidę zdrowego odżywiania, która opisuje racjonalne spożycie danego typu produktów. Jednak na samym dole piramidy odnajdziemy aktywność fizyczną, która jest podstawą odchudzania, później są warzywa i owoce, których musimy spożywać najwięcej, czyli 5 porcji dziennie aż 3 z 5 powinny pokrywać warzywa a resztę owoce ze względu na wysoką zawartość fruktozy, czyli cukru. Kolejną półką, jaką powinniśmy spożywać to produkty pełnoziarniste takie jak chleb, nasiona strączkowe suche. Wyżej odnajdziemy nabiał, w mniejszych ilościach powinniśmy spożywać mięso, ryby i na końcu jak najmniej tłuszczów. W odchudzaniu jest ważny umiar, zmniejszenie ilości spożywanych kalorii, posiłki muzą być łatwostrawne, najlepiej jak taką dietę ustali nam dietetyk osoba po szkole wyższej lub policealnej. Nie dajmy się ponieść odchudzaniu, jeśli mamy jeszcze choroby współistniejące.
Dieta wegetariańska na odchudzanie to dobry pomysł, bo nie będziemy spożywać mięsa, posiłki będą szybsze w przygotowaniu, będzie spożywać więcej błonnika i będziemy syci na dłużej. Przy wyborze tej diety musimy pamiętać, by regularnie badać poziom witaminy b12, która znajduje się w mięsie a nie znajdziemy jej w produktach bezmięsnych. Przy tej diecie też nie możemy spożywać dużej ilości owoców a zrównoważyć je z posiłkami z warzyw, nasion strączkowych, nabiału. Warzywa najlepiej jeść na surowo ze względu na to, iż każda obróbka termiczna niszczy witaminy natomiast jeśli chcemy je podgrzać to na parze, w skórce lub w malej ilości wody i to na krótki okres. Powinniśmy spożywać ich ok. 80 dag dziennie. Nasiona strączkowe muszą być dobrej jakości mogą to być bób, groch, soczewica, ciecierzyca zawierające dużej ilości białka, a także ważnych dla nas witamin z grupy B. Pić co najmniej 2- 2,5 l płynów, herbatki ziołowe, woda, soki warzywne. Jeść bez soli, która zatrzymuje wodę w organizmie i cukru.

www.zdrowakroplakrwi.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here