Niektórzy ludzie czerpią ogromną przyjemność z przygotowywania zachwycających i artystycznych wypieków. Zamiast w wolnych chwilach przesiadywać przez ekranem telewizora, wyruszają do swoich kuchni i tam łączą ze sobą z pozoru proste składniki, aby wyczarować z nich niesamowite dzieła sztuki. Zafascynowani cukiernictwem i fantazyjnymi wypiekami szukają dla siebie szansy w branży powiązanej z kulinariami, zastanawiając się przede wszystkim nad tym, ile zarabia cukiernik.
Bo zarobki są przecież ważne i nikt nie podejmie się pracy, przez którą jakość jego życia uległaby obniżeniu. Na szczęście większość cukierników, zwłaszcza tych naprawdę dobrych, ma spore możliwości rozwoju, dzięki którym uzyskiwanie wysokich pensji jest w zasięgu ich rąk. Jak zatem na poważnie zająć się swoją pasją polegającą na przygotowywaniu ciast i jeszcze coś na tym zarobić?
Czym zajmują się cukiernicy?
Do zakresu ich obowiązków należy przede wszystkim przygotowywanie różnych wypieków – są to głównie ciasta oraz ciasteczka. Osoba odpowiedzialna za ich wykonywanie musi sama znać różne receptury i z głowy tworzyć smaczne i estetyczne przysmaki, które skuszą niejednego potencjalnego klienta cukierni. Powinna też wykazywać się niemałą kreatywnością, pozwalającą jej na samodzielne kreowanie własnych efektywnych przepisów. Bo dobry cukiernik nigdy nie powiela dzieł innych artystów. Sam stara się albo zmieniać gotowe i standardowe przepisy, albo tworzy je zupełnie od podstaw, bawiąc się najróżniejszymi i często dziwnymi artykułami spożywczymi.
Bezustannie kombinuje i zwiększa swoją wiedzę na temat cukiernictwa na własną rękę. Inspiruje się działaniami innych kucharzy, śledzi ich postępy i stara się ich częściowo naśladować, jednocześnie próbując odkryć swój własny styl pieczenia. Często też cukiernicy zajmują się nie tylko pieczeniem, ale też przygotowywaniem lodów, mrożonych deserów bądź innych słodkich artykułów spożywczych. Ich wiedza na temat przygotowywania takich dań musi być ogromna, gdyż nieraz pracują pod presją czasu i nie mają nawet chwili na to, aby znaleźć w Internecie odpowiadający im przepis i móc się na nim oprzeć.
Kto może zostać cukiernikiem?
Aby zostać cukiernikiem należy zdobyć wykształcenie związane z branżą cukierniczą. Najlepszą opcją dla osób, które już teraz widzą się w tej roli, będzie postaranie się o zdobycie wykształcenia kierunkowego, czyli wykształcenia cukierniczego. Można je uzyskać na wielu uczelniach i w szkołach prywatnych. Konieczne jest także odbycie kursów sanitarnych oraz ukończenie szkoleń dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy. W trakcie załatwiania tych wszystkich niezbędnych formalności przyszły cukiernik od razu może pomyśleć o rozpoczęciu wartościowych praktyk.
Doświadczenie można zdobywać w każdym wieku i to na każdym etapie kształcenia. Nawet osoba, która nigdy wcześniej nie miała do czynienia z kuchnią i gotowaniem, może zdobyć posadę w luksusowej restauracji czy popularnej cukierni i zająć się w niej chociażby myciem naczyń czy wykonywaniem drobnych prac – krojeniem owoców lub myciem produktów spożywczych.
Nawet takie praktyki nieraz okazują się bezcenne, bo czasem to właśnie pomoce kuchenne, dostrzeżone przez swoich szefów, otrzymują awanse i dzięki temu mogą od razu zdobywać cenne doświadczenie. Praca cukiernika wbrew pozorom jest ciężka pod względem fizycznym, dlatego osoby słabe lub z natury leniwe raczej nie będą nią usatysfakcjonowane. Tylko cierpliwe i pracowite osoby poradzą sobie z kilkugodzinnym przygotowywaniem jednego wypieku.
Ile zarabia cukiernik?
Każdy, kto chociaż przez chwilę zastanowi się nad zdobyciem takiego zawodu, będzie chciał odkryć potencjalną pensję, jaką dzięki niemu być może zdoła uzyskać. Ile zatem zarabiają przeciętni cukiernicy? Otóż dochody tych najmniej doświadczonych i pracujących w niewielkich cukierniach wynoszą w granicach najniższej krajowej, czyli niecałe dwa tysiące złotych. Lepsze zarobki uzyskują cukiernicy mogący pochwalić się dłuższym stażem pracy, ciekawszymi umiejętnościami i wysoką kreatywnością.
Tworząc samodzielne dzieła sztuki osiągają zarobki rzędu do sześciu tysięcy złotych – tak wynika z przeprowadzanych w Polsce ankiet. Chcąc zarabiać jeszcze więcej, należy natomiast pomyśleć o utworzeniu własnej firmy i założeniu własnej cukierni bądź działalności zajmującej się przygotowywaniem wypieków i tortów. Taki biznes daje już człowiekowi szansę na nieograniczone dochody – stopniowo można je coraz bardziej podwyższać, zdobywając nowych klientów lub rozszerzając zakres swoich usług.