Bycie gospodarzem do czegoś zobowiązuje. Nie da się zatem ukryć, że jest w nim coś niezwykłego, co każe nam jednoznacznie przygotować coś wyjątkowego do podania. Nie ma jednak nic przyjemniejszego niż słodkie przekąski, które doskonale nadają się do położenia na stół w każdym momencie. Zatem, jak zachwycić gości przekąskami, których nigdy nie jedli?

Eklery kakaowe

            Klasyczny ekler ogranicza się do pysznego ciasta parzonego oraz niezwykłego kremu budyniowego. W tym wypadku mamy jednak do czynienia z czymś niezwykłym. Oto bowiem kakaowe ciasto kryje w sobie wyjątkowo puszysty krem czekoladowy z białej czekolady, która rozpływa się w ustach i daje nieziemskie uczucie. Zanurzone w kremie wiśnie oraz maliny podbijają smak i nie będzie takiego gościa, który nie sięgnie po dokładkę, dlatego lepiej zrobić więcej na zapas…

Crème brûlée

            Niezwykły deser, który można w sposób nietypowy ubarwić. Najpierw jednak należy podgrzać (ale tak by się nie zagrzała i nie zagotowała!) słodką śmietankę wraz z ziarenkami wanilii oraz całą laską. Po jej wyjęciu należy dodać do tego roztrzepane z cukrem jajka. Całość przelewamy do kokilek i pieczemy, ale najpierw do masy dodajemy kakao (oczywiście przed mieszaniem). Po upieczeniu wstawiamy do lodówki i podajemy na następny dzień. Obowiązkowo schłodzone z ciepłą skorupką z brązowego cukru na wierzchu. Mniam!

Czekoladowe trio

            Deser dla miłośników czekolady, którzy chcieliby być czymś zaskoczeni. W jaki sposób? Przede wszystkim wyobraźnią, gdyż z normalnej babeczki, która nie wydaje różnić się od innych babeczek czekoladowych, wyrośnie nagle coś niebywałego. Babeczka ta to trzy czekolady – kakao do wypieczenia ciasta, drobne kawałki stałej czekolady gorzkiej, która przyjemnie chrupie pod zębami oraz na koniec dodana, czekolada płynna z czekoladowej tubki, która w sposób niezwykły koresponduje z pozostałymi formami czekolady.

            Zachwytów gości nie będzie końca – a po więcej inspiracji zerknij na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here