Białko jest podstawowym i najważniejszym budulcem ludzkiego ciała. Zdrowa dieta powinna zatem obfitować w proteiny, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Badania naukowe potwierdzają, że to właśnie mięso wieprzowe jest bogate w wysokogatunkowe i pełnowartościowe białka.

Źródła pochodzenia białek wieprzowych

Prawidłowy wzrost i rozwój organizmu człowieka nie byłby możliwy bez udziału białek. Za ich produkcję odpowiadają aminokwasy, które dostarczane są wraz z pokarmem. Naturalnym zdaje się być spostrzeżenie, że racjonalna, zbilansowana dieta powinna zawierać proteiny. W tym miejscu należy także podkreślić, że to właśnie białko zwierzęce stanowi wyjątkowy budulec. Po pierwsze, obfituje w aminokwasy, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Po drugie, nie znajdziemy ich również w pokarmach roślinnych. Jednym ze źródeł pełnowartościowych protein jest wieprzowina, choć istnieją również inne, równie skuteczne sposoby ich dostarczania. Wieprzowina jest powszechnie wykorzystywana w polskiej kuchni, choć w niektórych środowiskach nie cieszy się uznaniem ze względu na kaloryczność – np. w gronie dietetyków czy trenerów. Mimo wielu mitów dotyczących tego rodzaju mięsa, należy je włączać do diety ze względu na wysoką zawartość białek. Współcześnie mięsa wieprzowe stają się coraz mniej kaloryczne dzięki technologiom chowu zapewniającym coraz niższą zawartość tłuszczu. Należy jednak dodać, że dla osób, które mają wątpliwości co do wartości wieprzowiny, istnieje inne rozwiązanie. Białko wieprzowe może być także dostarczane w postaci tzw. izolatów, czyli ekstraktów które nie zawierają związków pochodzenia tłuszczowego.

Białko wieprzowe jako gwarancja prawidłowego funkcjonowania organizmu

Białka wieprzowe wspierają budowę solidnej masy mięśniowej, jak i stymulują tkankę łączną. Dzieje się tak, ponieważ zawierają między innymi kolagen, który stanowi strukturę naszych więzadeł, ścięgien, chrząstek czy skóry. Białko zawarte w mięsie umożliwia wzrost i rozwój organizmu, jak i odbudowę jego komórek. Niedobór może prowadzić do zatrzymania wzrostu i dojrzewania u młodych ludzi. Jest szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży i małych dzieci, powodując obniżenie odporności i podatność na choroby. Objawia się uczuciem słabości i zwiotczenia mięśni, co wskazuje na jego istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego. Łatwo więc wysnuć wniosek, że warto zadbać o to, by nasza dieta obfitowała w białka pochodzenia zwierzęcego, w tym również białka wieprzowe.

Białko zwierzęce a rewolucja w żywieniu

Kult zdrowego trybu życia, jak i wciąż zmieniające się modele prawidłowego żywienia sprawiają, że coraz trudniej wyłonić rzetelne informacje na temat racjonalnej diety. Do tej pory rola białka zwierzęcego była redukowana na rzecz węglowodanów, czy też białek roślinnych. Dzisiejsze badania pokazują, że całkiem niesłusznie. Planując jadłospis, powinniśmy sięgać po różne źródła pokarmowe. Mięso wieprzowe wyróżnia się dużą wartością odżywczą, dlatego sprawdza się w diecie sportowców. Białko wieprzowe może więc stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety. Współcześnie również przemysł spożywczy nie może się obyć bez białek pochodzenia zwierzęcego. Tutaj znajdziesz jedną z firm dostarczającą dodatki do żywności http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Praktyka pokazuje, że produkty wzbogacane o białko wieprzowe zyskują na swoich wartościach, dlatego jest ono tak pożądane na rynku, jak i chętnie konsumowane. Jego zastosowanie zdecydowanie ułatwia i przyspiesza proces produkcji oraz dodaje walorów smakowych. Zadowolenie konsumentów z bezpiecznego i wartościowego produktu jest przecież najważniejsze.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here